Studenter som jobber sammen på datamaskiner.

Start en studentorganisasjon

De viktigste tingene å tenke på når du skal starte en studentorganisasjon.

Registrering

Studentorganisasjoner som ønsker å motta økonomisk støtte, benytte seg av lokaler, eller stå på stand må registrere seg ett eller flere steder. Å registrere seg i brønnøysundregisteret gir dere et eget organisasjonsnummer, og er nødvendig både for å kunne opprette en egen bankkonto og for å registrere seg andre steder. Ønsker du å starte opp i Bergen kan det også være lurt å registrere seg i Kulturstyret. Ved å gjøre det kan din organisasjon benytte seg av mange fordeler.
Idrettslag kan registrere seg hos Norges idrettsforbund (NIF) eller søke om tilhørighet til de store studentidrettslagene, som for eksempel BSI, NHHS, BISI eller BTSI. Studentidrettslagene er allerede medlem i idrettsforbundet, så dersom dere søker tilhørighet hos en av dem trenger dere ikke å søke om medlemskap i NIF i tillegg.

Vedtekter

For å etablere en studentorganisasjoner er det lurt at å ha vedtekter. Vedtektene er de grunnleggende reglene for organisasjonen, og sier hvordan den skal drives, hva som er formålet, hvordan generalforsamling/allmøte gjennomføres, hvem som kan bli medlemmer, hvordan styret velges, medlemmers rettigheter, økonomiske og juridiske forhold, samt hvordan organisasjonen kan nedlegges.
Under er et forslag til vedtekter hvor det er tatt høyde for krav fra for eksempel Brønnøysundregisteret. Hva en organisasjon har behov for å regulere i vedtektene er individuelt og henger sammen med størrelse og type drift, eller for eksempel om man er en enkeltstående organisasjon eller har formell tilknytning til andre organisasjoner.

Økonomi

For å søke penger må organisasjonen ha en egen bankkonto tilknyttet organisasjonen. Det finnes avtaler som er gratis, og tjenester du kan betale for. Det kan være lurt å tenke igjennom hva som er din organisasjons behov, før dere inngår avtaler som koster penger.

Be om hjelp!

Sammen Studentliv tilbyr organisatorisk hjelp og veiledning til studenter og studentorganisasjoner. Ikke nøl med å kontakte oss dersom det skulle være noe! Dere finner også mer informasjon om oss og tilbudene våre her på nettsiden. Lykke til med å starte en ny studentorganisasjon!
Tips! Sjekk ut kapittel 1 i organisasjonshåndboken til Frivillighet Norge. Den går grundig gjennom hvordan du kan starte en frivillig organisasjon.