Ark som viser mal for notater

Metoder - slik skriver du notater

Notatskriving - studieteknikk
Effektive notater hjelper deg med å lære og gjenkalle informasjon. Vi i Sammen har utformet et notatark og tips til notatteknikk.
Men før du begynner å skrive:
Før forelesning
Prepp hjernen dagen før! Dette kan du gjøre ved å skumme raskt gjennom forelesers lysbilder. Slik får du et raskt overblikk og en førforståelse over det som kommer. Still deg gjerne spørsmål – hva kommer jeg til å lære om her? Når forelesning er i gang, husk å lytte for å få forståelse.
Før lesing av tekst
Åpne teksten og få oversikt over denne også. Prøv å finne et formål med teksten du skal lese, still spørsmål, se om du kan lenke teksten opp til kompetansemålene.
Deretter starter du å lese.
Tankekart, Cornell-metoden, og struktur
Tankekart
Tankekart (mind maps) er en visuell teknikk som hjelper med å organisere informasjon og vise sammenhenger mellom begreper. Begynn med et sentralt tema i midten, og gren ut med hovedpunkter og underpunkter. Tankekart oppmuntrer deg til å se det store bildet og hvordan alt henger sammen. Dette er spesielt egnet for deg som liker å lære med visuelle hjelpemiddel.
Bruk gjerne farger, tegninger eller symbol. Dette stimulerer visuell hukommelse, og gjør at du bruker flere sanser under læringen!
Cornell-metoden
Bruk et stort ark, med en stor del dedikert til notater, og en smal kolonne med
  1. sentrale begrep / nøkkelord
  2. Spørsmål og spontane tanker
  3. Det viktigste å huske på, oppsummering av hovedbudskap
Etter forelesningen/teksten kan du fylle ut kolonnen med viktige stikkord og sentrale begrep, samt søke svar på spontane tanker og spørsmål. Deretter anbefales du å teste deg selv for begreper du skrev ned. Testing og gjenhenting er ofte det som gir størst læringseffekt!
Lage struktur og hierarki
Andre teknikker kan handle om å lage struktur og hierarki, med overpunkt og underpunkt i en oversikt. Noen organiserer det tematisk, og lenker ulike notater sammen tematisk i et hierarki. Organisering av informasjon kan gjøre det lettere å gjenkalle fakta senere.
Om du bygger slike hierarki over tid, bli ikke fortvilet om det går litt tid mellom hver gang du jobber med samme tema. Tvert imot: Å blande ulike tema i løpet av en tidsperiode når du studerer, kan hjelpe hjernen til å utvikle fleksibilitet. Deretter vil repetisjon når du igjen henter frem temaet igjen, føre til at informasjonen med større sannsynlighet lagres i langtidshukommelsen.
Aktiv lytting, eller være kopimaskin?
Har du for vane å kopiere ned det foreleser sier? Lager du dokument like tykke som Norges lover? Tren gjerne på å skrive færre ord. Mange lærer mest ved å lytte fremfor å skrive ned «alt».
Det kan også være klokere å heller skrive ned viktige punkter med egne ord, og stille deg selv spørsmål mens du skriver. Forsøl om du kan knytte stoffet til det du allerede vet.
Det gjør det mye lettere å huske og bruke informasjon du etter hvert vil lære deg betydningen av, og som du kan relatere deg til.
Under artikkelen finner du et notatmal vi i Sammen har laget til deg som er student. Denne kan du bruke som den er, eller lag din egen versjon. Når du nå skal i gang med å jobbe med notatteknikk, bruk gjerne håndskrift og ikke tastatur. Igjen - tvinge hjernen til å være mer aktiv, og unngå automatisk avskrift.
Repetisjon
Å ta notater er bare første steg. En av de viktigste faktorene for effektiv læring er som sagt repetisjon. Gå tilbake til notatene dine med jevne mellomrom, revider de, og hør deg selv. Samtidig tester du hvor godt du faktisk forstår stoffet. Især å forklare for andre er en superkraft som styrker hukommelsen! Hvis du sliter med å forklare det enkelt, har du sannsynligvis ikke helt forstått det selv, og da vet du hva du bør fokusere på.
Lære med flere sanser og metoder
Bruker du enda flere sanser under repetisjon øker du ytterlige sjansen for å få en aktiv hjerne. Du kan for eksempel å lese høyt for deg selv, fortelle til andre, lage visuelle notater, eller bruke farger og diagrammer. Her fikk du presentert ulike teknikker og strategier som tankekart, cornell-metoden, struktur og hierarki. Vi råder deg til å bruke flere sanser, begrense kopivirksomhet, aktivt lytte, samt gjenhente/repetere.
Eksperimentere med ulike teknikker for å finne det som passer best for deg.
Lykke til!