Har du eksamen, eller større frister og innleveringer dette semesteret? Dette kan hjelpe deg til å stå i innspurten.
Eksamen: Les rolig gjennom oppgaven flere ganger og vær sikker på at du har forstått den. Noter stikkord, lag disposisjon. Begynn gjerne med det letteste, så er du i gang. Skriv innledningen til slutt, for da kjenner du oppgaven du har skrevet. Husk at du kan mer enn du tror!
Stress: Stress er en superkraft som mobiliserer energi og hjelper deg å prioritere! Kortvarig stress er bra, så lenge du kan snu det. Ta kontroll og øv deg på å slå på og av stress ved f.eks. å ta en kort is dusj, gå tur i skog eller meditere.
Konsentrasjon: Unngå kvernetanker ved å skaffe deg oversikt over bekymringene og lær deg strategier for å flytte fokus til noe annet: engasjer deg i livet her og nå, meningsfulle aktiviteter og gode relasjoner.
Fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet bidrar til at du husker pensum bedre og er mer rustet for å håndtere stress og nervøsitet. Du får økt konsentrasjon og kreativitet, mer energi, økt humør og bedre søvn. Husk at den beste aktiviteten er den du faktisk gjennomfører- så finn noe du liker å gjøre.
Søvnig på lesesalen: Ta deg en kort pause, beveg deg litt og få opp litt pulsen. Sørg for godt leselys og minimum 30 minutters dagslys. Noen har stor hjelp av en kaffekopp på morgen/formiddagen. En kort lur på 15 minutter kan booste hukommelse og konsentrasjon så sant den ikke stjeler nattesøvnen.
Søvn: Tren på ettermiddag og ikke sen kveld og ta gjerne en varm dusj/bad før leggetid.Stå opp til samme tid hver dag. Gjør unna det som vekker bekymring og stress på ettermiddag og ro ned frem mot sengetid. Ikke vær bekymret om du sover litt dårligere i stressende perioder, dette er normalt.
Pust: Trekk pusten dypt og rolig fire ganger og hold den inne noen sekund mellom hver inn- og utpust. La magen senke og heve seg Rolig pust hjelper deg til å håndtere akutt stress.
Sammen Psykisk Helse tilbyr også digitale eksamenstipskurs med fokus på strategier i eksamensperioden.
Lykke til!