Bærekraft

Slik jobber Sammen Mat og Drikke med bærekraft
Spise Sammen har i mange år jobbet målrettet med miljøtiltak, med et ønske om å gjøre det enkelt for studenter å ta bærekraftige valg💚

Miljøfyrtårn sertifisert

Vi er stolte av å være Miljøfyrtårn-sertifisert, som symboliserer vårt systematiske arbeid med miljøtiltak. Dette forplikter oss til å oppfylle krav for miljøprestasjoner, og gjennom resertifisering hvert tredje år, holder vi fokuset på forbedring og reduksjon av vår miljøpåvirkning. Sammen Mat og Drikke fikk sine første Miljøfyrtårn sertifiseringer i 2013 på NHH og Studensenteret. Arbeidet har pågått jevnt og trutt og i 2023 var nærmest alle våre kafeer og kaffebarer ferdig sertifisert.

En matredder

Hver dag arbeider samtlige medarbeidere i Sammen Mat og Drikke aktivt som matreddere for å redusere matsvinn. Gjennom initiativer som KuttMatsvinn2020 og Matvett, deltar vi i en felles innsats for å halvere matsvinnet innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål.
Vi har også tilgang til råvarer gjennom leverandøren Plateful, et konsept som selger råvarer som har gått ut på dato, er feilprodusert eller som blir avvist fra en annen leverandør til en noe redusert pris, men som fortsatt er matnyttig og god.

Våre leverandører og produsenter

Våre nøye utvalgte produsenter og leverandører er en del av vår strategi for bærekraftig matleveranse. Med forebyggende tiltak som spesifikke innkjøpsavtaler og krav til leverandører, sikrer vi en miljøvennlig produksjon og redusert karbonavtrykk. Sammen med våre leverandører jobber vi for å samle flere leverandører på en og samme bil ved samme varelevering.
Vi serverer lokal fisket fisk fra Bøvågen i utvalgte kafeer som vi kaller «Dagens fangst». Det er fordi det dagens fangst som bestemmer hvilken fisk vi får tilsendt. Dette sikrer at all fisken blir spist og kommer til nytte. Kokkene på kjøkkenet vet ikke hvilken fisk de får levert før de åpner kassen på kjøkkenet. Fisken er kortreist og bærekraftig, og pakkes inn i miljøvennlige pappemballasje sammen med is for å forlenge holdbarheten fra leverandør.
Vi velger også «Mer enn»-produkter, noe som innebærer at vi kjøper råvarer som ellers ville blitt kastet. For eksempel, får du kjøpt focaccia som inneholder 49,2% overskuddsgulrot.

Noe for enhver

I alle våre kafeer og kaffebarer tilbyr vi et variert utvalg for å prøve å imøtekomme de fleste behov. Vegetar- og veganske alternativer er tilgjengelige, og vårt "plukk og miks" konsept gjør det enkelt å tilpasse måltidet etter egne preferanser – og du betaler kun for det du ønsker å nyte. Vi ser at det kastes mindre mat ved selvforsyning, enn gjennom standardiserte størrelser på menyen.
Til slutt jobber vi kontinuerlig med å kutte mengden engangsprodukter, forbedre vårt kildesorteringssystem og karbonmerke vår egenproduserte mat.
Velkommen til en bærekraftig matopplevelse!🥗