I alle Sammen-barnehagene bruker vi samspillsmetoden Marte Meo. I en Marte Meo barnehage blir barnet møtt av voksne som er tilgjengelig, støtter det og setter ord på det som skjer. Samtidig får barnet tid og rom til å ta egne initiativ og oppleve seg selv som relevant i samspillet med andre barn og voksne.
Marte Meo-sertifiserte barnehager
Alle Sammen-barnehagene er sertifiserte Marte Meo-barnehager.
Det innebærer at:
Vi har ansatte som er godkjente Marte Meo terapeuter, kollegaveiledere og praktikere
Vi gir Marte Meo veiledning til ansatte
Marte Meo elementene gjennomsyrer relasjonene i barnehagehverdagen
Alle ansatte har kjennskap til elementene
Marte Meo jevnlig tas opp på personalmøter, foreldremøter o.l.
Veiledning
I Sammen Barnehager benyttes Marte Meo i daglige samspillsituasjoner med barna, og til veiledning av personalet. Marte Meo som veiledningsmetode innebærer at vi bruker video og visuelle bilder av samspill som utgangspunkt for veiledning. Metoden er en praktisk modell til utvikling av nye ferdigheter som personalet tar med seg tilbake til det daglige samspillet med barna. De visuelle bildene gir oss konkret informasjon "skritt for skritt" om hva som skjer i samspillet, samtidig som metoden gir oss mulighet til å binde sammen teori og praksis.
Hensikten med å bruke metoden i arbeidet vårt er å få:
bedre og sterkere kvalitet på samspillet
felles forståelse for prinsippene for støttende kommunikasjon
større forståelse og innsikt i enkeltbarnet
utviklet evnen til observasjon
reflektert over vår egen rolle i møte med enkeltbarnet
Foreldreveiledning
Sammen Barnehager har Marte Meo terapeuter som tilbyr foreldreveiledning. Du kan ta kontakt med styrer dersom du ønsker veiledning.
Marte Meo foreldreveiledning vil gjøre deg oppmerksom på hva barnet ditt mestrer av de viktige elementene i sosialt samspill. Det vil kunne gi deg ideer til hva du kan gjøre mer av i hverdagen. Veiledningen vil også gjøre deg oppmerksom på hva de små elementene i samspillet betyr for en positiv utvikling.
Veiledningen foregår slik:
Du får en samtale med veilederen der dere snakker om hva du og barnet kan trenge støtte til. Dette kan være små hverdagsutfordringer som å få til bedre samspill under måltidene hjemme, opplevelse av konflikter, hjelp til påkledning osv.
Dere avtaler en situasjon som skal filmes. Dere filmer selv hjemme en helt kort sekvens maks 4 minutter.
Filmen leveres til veilederen for eksempel på en minnepinne. Veilederen ser gjennom filmen før veiledning.
Veiledningen består av at dere sammen ser på bilder og små klipp fra filmen. Oppmerksomheten er på hva barnet faktisk mestrer i en samspillsituasjon, de små tingene som støtter barnet i utviklingen og den støtten barnet trenger mer av.
Etter veiledningen gjør dere avtale om videre filming og ny veiledning.